Przepyszne ciasto Kubuś
Przepis na ciasto Kubuś 😍 pyszne, kremowe i sprawdzi się na każdą okazję.
Składniki:
Biszkopt
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno a następnie po kolei dodawać do niej pozostałe składniki. Ciasto przelać na blaszkę o wym 25x35 i piec w 180C przez ok 25-30 minut bez termoobiegu, góra-dół. Upieczony biszkopt ostudzić a następnie nasączyć go wodą wymieszaną z sokiem z cytryny.
Krem Kubusiowy
1,2 litra soku z Kubusia
3 opakowania budyniu o smaku śmietankowym
250 g masła
1 litr soku z Kubusia przelać do garnka a w pozostałej części rozrobić proszek budyniowy. Gdy Kubuś zacznie się gotować wlać rozrobiony proszek budyniowy cały czas energicznie mieszając. Krem powinien mieć konsystencję gęstego budyniu.
Jeszcze ciepły krem Kubusiowy przelać do większej miski, dodać masło miksując cały czas aż masło się rozpuści.
Na biszkopt wylać krem Kubusiowy i odstawić w chłodne miejsce do stężenia kremu.
Masa śmietanowa
500ml śmietanki 30%
1 opakowanie galaretki o smaku cytrynowym
W 125 ml wrzącej wody rozpuścić galaretkę, dobrze wymieszać i przestudzić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno.
Do ubitej śmietany wlać przestudzoną galaretkę i dobrze wymieszać. Następnie na stężały krem Kubusiowy wylać masę śmietanową i rozsmarować po całości. Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Wierzch ciasta można oprószyć delikatnie kakałem lub startą czekoladą.
Smacznego!💛
Komentarze
Prześlij komentarz