Przepyszne ciasto Kubu艣


Przepis na ciasto Kubu艣 馃槏 pyszne, kremowe i sprawdzi si臋 na ka偶d膮 okazj臋.

Sk艂adniki:
Biszkopt
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka m膮ki 
1 艂y偶eczka proszku do pieczenia 
1 艂y偶ka oleju

Bia艂ka oddzieli膰 od 偶贸艂tek. Bia艂ka ubi膰 na sztywno a nast臋pnie po kolei dodawa膰 do niej pozosta艂e sk艂adniki. Ciasto przela膰 na blaszk臋 o wym 25x35 i piec w 180C przez ok 25-30 minut bez termoobiegu, g贸ra-d贸艂. Upieczony biszkopt ostudzi膰 a nast臋pnie nas膮czy膰 go wod膮 wymieszan膮 z sokiem z cytryny.

Krem Kubusiowy
1,2 litra soku z Kubusia
3 opakowania budyniu o smaku 艣mietankowym
250 g mas艂a

1 litr soku z Kubusia przela膰 do garnka a w pozosta艂ej cz臋艣ci rozrobi膰 proszek budyniowy. Gdy Kubu艣 zacznie si臋 gotowa膰 wla膰 rozrobiony proszek budyniowy ca艂y czas energicznie mieszaj膮c. Krem powinien mie膰 konsystencj臋 g臋stego budyniu.
Jeszcze ciep艂y krem Kubusiowy przela膰 do wi臋kszej miski, doda膰 mas艂o miksuj膮c ca艂y czas a偶 mas艂o si臋 rozpu艣ci.
Na biszkopt wyla膰 krem Kubusiowy i odstawi膰 w ch艂odne miejsce do st臋偶enia kremu.

Masa 艣mietanowa
500ml 艣mietanki 30%
1 opakowanie galaretki o smaku cytrynowym

 W 125 ml wrz膮cej wody rozpu艣ci膰 galaretk臋, dobrze wymiesza膰 i przestudzi膰. Sch艂odzon膮 艣mietank臋 ubi膰 na sztywno.
Do ubitej 艣mietany wla膰 przestudzon膮 galaretk臋 i dobrze wymiesza膰. Nast臋pnie na st臋偶a艂y krem Kubusiowy wyla膰 mas臋 艣mietanow膮 i rozsmarowa膰 po ca艂o艣ci. Ciasto w艂o偶y膰 do lod贸wki na kilka godzin a najlepiej na ca艂膮 noc. Wierzch ciasta mo偶na opr贸szy膰 delikatnie kaka艂em lub start膮 czekolad膮.
Smacznego!馃挍



 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto bez pieczenia Milky Way :)

P膮czki domowe, mi臋ciutkie i pyszne!

Kark贸wka w ciemnym i aromatycznym sosie w艂asnym