Sałatka warstwowa z tuńczykiem i jajkiem
Przepis na warstwową sałatkę, która sprawdzi się na wielu uroczystościach💖
Składniki:
5 jajek
3 ogórki kiszone
1 puszka z tuńczyka 170g
20 g żółtego sera
20 g masła
2-3 łyżki majonezu
Jajka ugotować na twardo. Ogórki pokroić w drobną kostkę a następnie wyłożyć na sitko w celu odsączenia wody. Tuńczyka również wyłożyć na sitko. Żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Ugotowane jajka przekroić, wyjąć żółtka i przełożyć do innej miseczki a białka zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Do szklanej salaterki ( ja użyłam małej 800ml) na dno wyłożyć połowę startych białek a na to odsączonego tuńczyka. Każdą warstwę delikatnie przygniatamy.
Na te dwie warstwy dać majonez i rozsmarować po całości.
Kolejna warstwa to odsączone ogórki, na to starte masło ( najlepiej lekko zmrożone) oraz starty żółty ser. Każdą warstwę równomiernie rozłożyć oraz lekko przygnieść. Na te warstwy znów majonez- rozsmarować po całości.
Ostatnie warstwy to druga połowa białek a na to rozdrobnione żółtka. Sałatkę włożyć do lodówki na całą noc a rano można zajadać 💛
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz